Ендокринологът доц. д-р Даниела Попова:

Здраве

Новина

При фамилна обремененост веднъж в годината да се изследва щитовидния хормон

сряда, 22 октомври 2025, 07:27

При фамилна обремененост веднъж в годината да се изследва щитовидния хормон

Размер на шрифта

21 октомври – Световен ден за профилактика на йоддефицитните заболявания.
Йодът е жизненоважен за нормалната функция на щитовидната жлеза, за растежа и развитието на децата, за паметта и енергията на всеки от нас. Недостигът му може да доведе до сериозни здравословни проблеми – от умора и забавен метаболизъм до нарушения в развитието при най-малките. Затова профилактиката остава най-сигурна защита – чрез балансирано хранене, йодирана сол и редовни прегледи на щитовидната жлеза.
В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград  доц. д-р Даниела Попова, дм – специалист по ендокринологияи болестите на обмяната в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, коментира причините, последствията и начините да се предпазим от йоден дефицит.
„В България, въпреки че в  1/3 от територията има почви по-бедни на йод, проблемът е решен с много сериозна програма и кампания за йодна профилактика, която беше проведена от Министерството на здравеопазването. Проблемът с йодния дефицит е решен с приложението и използването на йодираната сол. Готварската сол, която се произвежда у нас осигурява достатъчен йоден прием на населението и сме предпазени от йодни дефицити. Това не означава, че не трябва да обръщаме внимание на тази част от нашето хранене. Важно е да отбележим, че често пъти се използва хималайската сол. Тя обаче е бедна на йод и богата на други минерали “.
Доц. Попова посочи, че за да се осигури адекватен йоден статус, препоръчителният среднодневен хранителен прием на йод е около 150 микрограма йод.
Колкото и да е малка, щитовидната жлеза има много важни функции по отношение на метаболизма, растежа и развитието. Произвежданите от нея хормони, които ги има в периферната кръв, са важни регулатори на нашия метаболизъм, на енергийните процеси, умственото развитие, мускулната дейност, паметта, мозъчната дейност. Ако навреме не се установят нарушения по отношение на йода и йодния дефицит – могат да се развият много сериозни състояния.“
Дългосрочният дневен прием на йод под препоръчителните нива, води до функционални нарушения в организма, известни като йоддефицитни заболявания. Едно от най-разпространените сред тях е т.нар. гуша. Възможните симптоми за недостиг на йод са болки в мускулите и ставите, промени в кожата и косата, косопад, по-лениви черва, запек, менструални нарушения, тревожност. При появата на тези симптоми е необходимо да се потърси консултация със специалист-ендокринолог.
По отношение превенцията на йодния дефицит е напълно достатъчна консумацията на йодирана сол. Храни като рибата и морските продукти са по-богати на йод, както и орехите и крушите.
Ендокринологът препоръча при съмнения за проблеми с щитовидната жлеза, да се направи преглед и измерване на щитовидните хормони, които ще дадат посока и биха установили сериозни заболявания ако са налице, както и последващото им лечение. При фамилна обремененост поне веднъж в годината е добре да бъде проверен щитовидния хормон.

По публикацията работи: Sybula Lilova