„Хората имат право на чиста вода и прозрачна информация“ е призивът на Сдружение за достъпна и качествена храна във връзка с ново изследване на Greenpeace и PAN Europe, което разкри тревожни нива на трифлуороцетна киселина (TFA) – „вечен химикал“, който се натрупва в питейната вода в Европа.
TFA е изключително устойчиво и силно мобилно съединение, което се натрупва в подземните и питейните води, както и в храните, превръщайки се в най-разпространения PFAS в европейската околна среда. Научните данни сочат потенциални рискове за развитието и репродуктивното здраве на хората.
„Това е тревожен пример как корпоративни интереси могат да блокират научната истина и да застрашат здравето на милиони европейци,“ заяви инж. Д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна.
„Вече има сериозни доказателства, че TFA се натрупва във водата и храната ни. Българските институции трябва да поискат от Европейската комисия и националните контролни органи незабавни действия – забрана на PFAS пестициди и ясни лимити за TFA в питейната вода. Не можем да си позволим още години забавяне.“
По данни на Greenpeace, публикувани по-рано тази година, в 12 от 16 проби минерална вода от Италия и Германия са открити високи нива на TFA, надвишаващи над 20 пъти най-строгите национални лимити в Европа. Това потвърждава, че проблемът вече е широко разпространен и засяга потребителите в целия ЕС.