От деня

Интервю

Албена Тодорова за трапезата на Рождественския пост

събота, 22 ноември 2025, 06:10

Коледа

Коледа

СНИМКА: БГНЕС

Размер на шрифта

Вече 8 години Албена Тодорова споделя опита си в приготвянето на храна за своето семейство в блога си "В кухнята с Бени". Миналата година тя разказа за слушателите на "По първи петли" идеята си за трапеза за посрещането на нова година. Тази година я помолих да сподели идея за дните на Рождественски пост.


"Натрупаха се и опит, и рецепти...У дома не постим, но се придържам към балансиран начин на хранене. Натрупала съм рецепти. Хората подценяват постната храна, но има много възможности за комбиниране. Комбинация между картофи и ориз например става много вкусно, колкото и странно да звучи. Има много продукти в есенния сезон - зеле, праз, картофи, грах, боб....гъбите винаги са вариант за цялата година, получават се вкусни яхнии,супи....Имам богата гама от рецепти."


Любимата за всички българи баница има много постни варианти. Баници с какво правиш, ако са постни?


"Веднага казвам, тъй като ме помолха читатели за постни рецепти и подготвям една - баницата с праз, изключително лесна. Важно е да имаме хубави кори, независимо дали ние си ги точим или са купени, задушавама праза и навиваме. Получава се изключително вкусно! Така че баница с праз, баница с тиква, баница с ябълки, с кисело зеле...има много възможности за вкусна традиционна баница в постен вариант."



Албена Тодорова

СНИМКА: Личен архив

По-скъпо ли е да се приготвя храна по време на пости?

"На фона на всичко, което се случва около нас - поскъпване на продукти, бих казала, че постните са все още на достъпна цена. Хубавото при тях е, че с малко можим да нахраним много хора - с пакет от половин килограм, за 4 лв. например, можем да нахраним четирима души, без добавките....Ако се придържаме към традицията - грах, боб, леща, картофи, ориз; можем  доа се справим с ежедневното меню, без то да натежава на бюджета ни."


Хора, които са свикнали да хапват повече, биха искали към порцията леща и хляба още нещо.


"Онзи ден споделих в блога рецепта за разядка от боб, може оригинален нахут, кюфтенца от червена леща с нахута, спагети с доматен сос.... Мисля, че хората, които ще спазват поста по хистиянски подбуди, все пак трябва да намалят количеството храна от гледна точка на смирението. Храненето да е по-оскъдно, за да може мислите да се избистрят и да погледнем на смета от духовна гледна точка."


Репортаж на Маргарита Дойчинова за "По първи петли".

По публикацията работи: Гергана Хрисчева