Автор:
Мая Данчева
Новина
събота 27 декември 2025 07:00
събота, 27 декември 2025, 07:00
хранене диети
СНИМКА: pixabay.com
Размер на шрифта
"По време на празниците много хора възприемат храненето като своеобразен маратон - при минимална физическа активност се приемат големи количества храна. Това обаче не остава без последствия за организма, предупреди проф. Людмила Иванова, диетолог в болница ВИТА в София.
Какво се случва в тялото при прияждане?
"Трябва да правим разлика между еднократно преяждане и системно, многократно прехранване“, подчерта проф. Иванова.
Еднократното поемане на голямо количество храна води до механично разширяване на стомаха, което се усеща като подуване, тежест, коремни болки и газове. Рязко се повишава кръвната захар, панкреасът се натоварва, отделя се инсулин, след което често следва бърз спад на кръвната захар – хипогликемия.
Тогава човек става сънлив, апатичен, с забавени реакции. Понякога, при сериозно натоварване на черния дроб и панкреаса, това кулинарно пътешествие може да завърши дори в болница“, предупреди още тя.
Умората след обилно хранене се дължи и на пренасочване на кръвния ток към храносмилателния тракт, за сметка на мозъка. Затова не се препоръчва шофиране или извършване на отговорни дейности след тежко хранене.
Когато преяждането стане навик
Системното преяждане води до затлъстяване и сериозни метаболитни заболявания - неалкохолна мастна чернодробна болест, инсулинова резистентност и диабет.
"Затлъстяването не е просто естетичен дефект, а хронично заболяване с тежки последици“, категорична е проф. Иванова.
По празниците хората приемат между 30 и 50% повече калории – заради изобилието на масата и доброто настроение. Хедоничното хранене (за удоволствие) доминира над хомеостатичното – това, което реално регулира енергийните ни нужди.
Малките трикове, които имат значение
Според специалиста няколко прости навика могат значително да намалят риска от преяждане:
Размерът на чинията
"Големите чинии създават зрителна и когнитивна илюзия и ни карат да ядем повече. Поставянето на храната в по-малка чиния може да намали приема с до 20%.
Скоростта на хранене
"Бавното хранене и дъвченето (20–30 пъти) дават време на хормоните на ситостта да подадат сигнал към мозъка. Необходими са около 10–15 минути, за да разберем, че сме сити.“
Започване със салата
Свежите зеленчуци, богати на фибри - зеле, моркови, ряпа, цвекло създават обем, стабилизират кръвната захар и водят до по-малък общ прием на храна.
Колко често да се храним?
При умерено хранене интервал от около 3 часа е достатъчен за поддържане на нормална кръвна захар и работоспособност. След обилно хранене обаче е необходима пауза от 5–6 часа, като през това време се препоръчва прием на вода и неподсладени чайове.
"Винаги трябва да ставаме от масата с леко чувство на глад, а не с тежест, гадене и дискомфорт, съветва проф. Иванова.
Алкохолът - с мярка и никога на гладно
Алкохолът стимулира апетита, намалява самоконтрола и увеличава риска от преяждане.
"Не е необходимо да търсим еуфорията и загубата на контрол - те са резултат от повишен допамин, който потиска усещането за ситост“, обясни специалистът.
Препоръчителни количества:
за жени – 100–150 мл вино, на бавни глътки, с храната
за мъже – около 200 мл вино
Как да се възстановим след празниците?
Най-добрата профилактика е преяждането да не се допуска. Ключово значение има контролът на порциите:
100–120 г месо
80–100 г риба
1–2 чаени чаши свежа салата
30 г сирене
20–25 г кашкавал
"Умереното хранене в малки количества и кратка разходка от 10 -15 минути след това могат значително да подобрят метаболизма и да стабилизират кръвната захар, заключи проф. Иванова.
Интервю на Мая Данчева с проф. Людмила Иванова в "Минути за здраве" в "Закуска на тревата".
По публикацията работи: Гергана Хрисчева