Здраве

Новина

Най-често храните с пестициди у нас са с произход Турция и Италия

неделя, 14 декември 2025, 04:05

пестициди

пестициди

СНИМКА: Венелина Попова

Размер на шрифта

513 предупреждения за опасни храни и фуражи са изпратени до системата за бързо предупреждение на Европейския съюз - това се посочва в анализ на Центъра за оценка на риска по хранителната верига за месец ноември.

Осемнайсет от тези известия са изпратени от България, като те са свързани основно с храни - внос от Турция.

Данните сочат, че 465 от съобщенията са за опасни храни, като най-голям брой са сигналите за плодове и зеленчуци, диетични храни и добавки, ядките, месото и месните продукти.

Химичните опасности имат най-голям дял от всички регистрирани нотификации, коментират от Центъра за оценка на риска. В тази категория най-често установяваните замърсители са микотоксините, откривани най-често в ядки и сушени плодове, основно от Турция.

Проблем продължават да са и остатъците от пестициди, които се откриват най-често при грозде, пипер, стафиди, краставици, мандарини и  банани. Трийсет от установените пестициди са неразрешени в ЕС. Най-често храните с пестицидни остатъци са с произход Турция и Италия.

Освен химичните рискове, през ноември е отчетена и значима честота на биологични опасности, сред които - най-често заразено със салмонела месо.

През ноември България е подала 18 нотификации в системата, свързани с несъответствия при внос от трети страни - основно от Турция и един случай от Азербайджан, като става въпрос за микотоксини в сушени плодове и пестициди в пресен пипер и нар.

В този период са регистрирани 3 нотификации, при които България е посочена като страна на произход или като свързана страна. Те се отнасят до открити пластмасови частици в шоколадови барчета,  установени ешерихия коли и ентеробактерии в сирене, както и до наличие на афлатоксин в царевично брашно за фураж.

По публикацията работи: Димитър Пенков