четвъртък 20 ноември 2025 13:47
четвъртък, 20 ноември 2025, 13:47
Един от представените десерти с розова вода
СНИМКА: Посолство на България в Япония
Размер на шрифта
Българското посолство в Токио беше домакин на финалния кръг на дванайсетото издание на конкурса за рецепти с розова вода Rose Water Recipe Аward, организиран от Културната асоциация "Българска роза" с председател Фумие Ямашита, съобщиха от дипломатическата мисия в Япония на фейсбук страницата си.
"Конкурсът беше разделен на две възрастови категории. Петимата финалисти в категория "Ученици" са възпитаници на кулинарна гимназия в префектура Нииага. Тази година за втори път в конкурса участваха професионалисти сладкари и готвачи от цяла Япония – общо 18 финалисти", заявиха от екипа на посолството ни.
В края на конкурса българският посланик Мариета Арабаджиева – почетен член на журито, връчи награди и грамоти на победителите и финалистите. В приветствието си тя поздрави участниците за оригиналните рецепти и идеи за използване на розова вода и им пожела бъдещи успехи, а на Културната асоциация "Българска роза" – да продължи успешното организиране на конкурса и популяризирането на българската роза и розови продукти в Япония.
"Събитието беше
отразено от представители на японски специализирани медии в областта на
гастрономията и спомогна за повишаване видимостта на страната ни сред японската
общественост", казаха още от посолството, цитирани от БТА.
Редактор:
Диана Цанкова
Снимки: Фейсбук страница на българското посолство в Япония
По публикацията работи: Елена Каркаланова