В Токио се проведе конкурс за рецепти с розова вода

четвъртък, 20 ноември 2025, 13:47

Един от представените десерти с розова вода

Един от представените десерти с розова вода

СНИМКА: Посолство на България в Япония

Размер на шрифта

Българското посолство в Токио беше домакин на финалния кръг на дванайсетото издание на конкурса за рецепти с розова вода Rose Water Recipe Аward, организиран от Културната асоциация "Българска роза" с председател Фумие Ямашита, съобщиха от дипломатическата мисия в Япония на фейсбук страницата си.

"Конкурсът беше разделен на две възрастови категории. Петимата финалисти в категория "Ученици" са възпитаници на кулинарна гимназия в префектура Нииага. Тази година за втори път в конкурса участваха професионалисти сладкари и готвачи от цяла Япония – общо 18 финалисти", заявиха от екипа на посолството ни.

В края на конкурса българският посланик Мариета Арабаджиева – почетен член на журито, връчи награди и грамоти на победителите и финалистите. В приветствието си тя поздрави участниците за оригиналните рецепти и идеи за използване на розова вода и им пожела бъдещи успехи, а на Културната асоциация "Българска роза" – да продължи успешното организиране на конкурса и популяризирането на българската роза и розови продукти в Япония.

"Събитието беше отразено от представители на японски специализирани медии в областта на гастрономията и спомогна за повишаване видимостта на страната ни сред японската общественост", казаха още от посолството, цитирани от БТА.