Автор:
Димитрина Дончева
Новина
четвъртък 25 декември 2025 10:35
четвъртък, 25 декември 2025, 10:35
Спиридон Спиридонов
СНИМКА: Радио Варна
Размер на шрифта
В бита на българите хлябът се явява не само средство за изхранване, но и съществена част от обредите и традициите. Много символика и смисъл влагаме в месенето и украсяването на погачи. Разпространено е вярването, че хлябът има „душа“ и затова в някои райони на България го наричат „душица“.
С производството на традиционен български хляб се слави едно от големите села в община Добричка – село Стефаново. В селото има фурна от 1967 година, създадена от тогавашното ТКЗС. През 1993 година фурната купува местният жител Спиридон Спиридонов. Прави го виждайки, че никой не проявява интерес към нея и затвори ли веднъж врати, най-вероятно никога повече няма да заработи отново. За него правенето на хляб е нещо съвсем ново. Учи се всекидневно, като почти денонощно е във фурната, разказа Спиридон Спиридонов за Радио Варна.
Хлябът, който днес произвеждат е по старите рецепти от създаването на хлебопекарната. Доста е трудно, защото се борим с много фактори – със сива икономика, с брашна с неизвестен произход и качество, обясни Спиридонов. Последните две години по принуда започва да купува брашна от регионите, в които земеделските производители не гонят големи добиви, а държат на качеството на пшеницата. Най-често това са регионите на Западна и Южна България. Помага си и с пшеница собствено производство.
Много хора отдавна знаят, че в Добруджа, известна като житницата на България, масово се отглежда фуражна пшеница, коментира още собственикът на фурната.Затова купува от други части на страната, защото за истинския хубав хляб са важни качествени съставки.
Много неща е научил Спиридон Спиридонов откакто купува фурната, но най-важното от тях е, че хората, които правят хляб, трябва да обичат труда, който полагат за него, защото на хляба му трябва любов.
Екипът му е като семейство. Повечето са местни хора и работят от дълги години във фирмата. Трудолюбиви и честни хора са, затова и във фурната няма текучество на персонал.
Спиридон Спиридонов не се ангажира да каже дали ще има увеличение на цената на хляба от 1 януари 2026 година, защото трудно може да се прогнозира в несигурните и непредсказуеми времена, в които живеем. Сигурен е в едно – не може цените на всичко да се вдигат, а на хляба да останат без промяна.
За 2026 година си пожелава да е по-добра от предходните, а какво ще стане – предстои да видим.
По публикацията работи: Димитрина Дончева