Предавания

Интервю

Традицията на Бъдни вечер в Северозапада

вторник, 23 декември 2025, 14:00

Бъдни вечер

Бъдни вечер

СНИМКА: Радио Видин

Размер на шрифта

Един ден ни дели от Бъдни вечер - празникът на семейството, един от най-светлите християнски празници. В различните краища на страната той е наричан с различни имена - Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Въпреки разнообразните наименования на празника, всички са единодушни, че в полунощ, според православната църква, в една пещера около Витлеем се е родил Иисус Христос. А какви са традициите, които се спазват на този ден в Северозападна България, разказва етнографът Анюта Борин:

Бъдни вечер е един от най-големите празници, които предхождат Голяма Коледа или Рождество Христово, тогава е първата кадена вечер...

На Бъдни вечер се правят няколко неща задължително:  да има Бъдник, трапезата, каденето, коледарите...

Бъдникът се е донасял от гората, носели са го вкъщи, миросва се , слага се тамян и се поверява на най-старата жена, която бди да не загасва бъдника 

Следващото са т.нар. обредни хлябове, не може да се кади без хляб, това е безкръвната жертва, Богова пита ...В Северозапада има хляб Светец, кръгъл, с два кръга и с цвят в средата ...

Има много обредни хлябове, те са посветени на селското стопанство, на добитъка,  след това се пишат, украсяват се 

На трапезата трябва да има нечетен брой ястия, срещала съм 7,9,11 ...Какво слагаме? Вечерята е постна - боб, тиква, тиквеник, бял лук, чесън, сарми, търкан боб, гнетени чушки, орехи, царевица...Ястията имат символично значение - белият лук се носи , защото идват мръсните дни ...

Всички сядат едновременно и не трябва да се става, за да имаме пълни жита и голям урожай...

Повече - в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Недка Лилкова